Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zamagljena stakla predstavljaju opasnost u vožnji

 

Zamagljena stakla predstavljaju veliku opasnost u vožnji.  Na primer, mogu Vas lako dovesti u situaciju da prilikom isparkiravanja udarite pešaka ili drugo vozilo. Još je opasnije kada se, na primer, krećete velikom brzinom na putu sa više traka i pokušavate da se prestrojite.

Stoga protiv zamagljenih stakala treba, na prvom mestu, delovati preventivno, a na drugom – znati kako ih najbrže i najefikasnije odmagliti.

Do zamagljenja stakala dolazi zbog vlage u vazduhu unutar vozila, koja se skuplja i kondenzuje na hladnim staklenim površinama. Najbolji način da odmaglite stakla je da grejanje pojačate na maksimalni nivo i da sav vazduh iz ventilacionog sistema usmerite na stakla. Zatvorite sve ventilacione otvore koji nisu usmereni na stakla. Na ovaj način će se zamagljena i vlažna stakla najpre  osušiti. Imajte u vidu da nakon hladne noći, treba par minuta da grejanje počne da radi.

U kombinaciji sa grejanjem i ventilacijom, klima uređaj efikasno isušuje vazduh u kabini, a naslage kondenzacije na staklima nestaju dosta brže. Pored toga, korišćenje klima uređaja tokom hladnijih dana sprečava stvaranje vlage u vazduhu u unutrašnjosti automobila koja bi se kasnije akumulirala na staklima.

Najbolja je prevencija protiv magljenja stakala:

Suva unutrašnjost automobila je od velikog značaja. To znači da je u toku vlažnih i hladnih zimskih dana potrebno smanjiti količinu vlage u vozilu na minimum tj. ukloniti njene izvore: prilikom ulaska u automobil dobro istresite sa sebe sneg ili vodu sa obuće i odeće. Takođe istresite kišobran pre unošenja u automobil. Koristite gumene patosnice kroz koje voda ne može da prodre u tepih. Proverite sistem ventilacije kako se u njemu ne bi sakupljala voda i očistite zapušene otvore za odvod vode, kako ista ne bi ušla u sistem ventilacije. Takođe proverite kedere, da ne propuštaju vodu u putničku kabinu.

Najbolji vid prevencije je svakonedeljno detaljno čišćenje i brisanje unutrašnjih stakala tj. prozora i vetrobranskog stakla, kako bi uklonili sitne čestice prljavštine i masnoću koja se skuplja po svim delovima unutrašnjosti. Prljava stakla su ozbiljan uzrok pojava magljenja na staklima jer se kapljice vode mogu lakše primiti za prljavštinu nego za čistu površinu stakla.

Možete koristiti i sredstva protiv maglenja u vidu specijalnih maramica, krpa i sprejeva, koja su veoma efikasna.

U sprečavanju magljenja su veoma efikasni i samostojeći isušivači sa kristalima tj. apsorberi vlage, koji skupljaju vlagu na sebe. Postavite ga npr. ispod sedišta, gde se ne može prevrnuti. Možete ga koristiti nedeljama, samo ga ponekad po potrebi ispraznite.

Ukoliko svakodnevno imate velike probleme sa zamagljenim staklima nije na odmet da zamenite filter kabine. Ako je začepljen i prljav može biti uzrok za intenzivno magljenje.  Takođe proverite rad klapne koja reguliše ulaz spoljašneg vazduha i kruženje istog unutra. Ako je pokvarena ili otkačena ne dozvoljava ulaženje vazduha i njegovu cirkulaciju te stvara probleme sa magljenjem.

Naš je savet da ne koristite sistem recirkulacije, jer je unutrašnji vazduh vlažniji od spoljnjeg. Efikasnije je uzimati spoljašni vazduh preko ventilacije ili za par centimetara otvorenih prozora kako bi došlo do izmene vazduha i težeg hvatanja vlage na stakla. To ne važi u slučaju kišnih dana, jer je tada spoljašni vazduh vlažniji od unutrašnjeg.

Zamagljena stakla predstavljaju veliku opasnost u vožnji zato dobro pripremite vas automobil.

naručite telefonom

Uvek nas možete pozvati i naručiti potreban deo putem telefona!

veliki servis

kompletna ponuda