Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Večita dilema zupčasti kaiš ili lanac

Veliki servis za vaš automobil: Alfa Romeo, Audi, Bmw, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot (Pežo), Renault (Reno), Seat, Škoda, Smart, Subaru, Suzuki, ToyotaVolkswagen, Volvo, Mini

Večita dilema zupčasti kaiš ili lanac. Ako uzmemo u obzir da se u većini slučajeva kupuju polovni automobili onda je to sasvim razumljivo. U tom slučaju automobili sa lancem su verovatno najbolji izbor. Istorijski gledano, automobile su pokretali motori sa lancem sve do polovine 60-tih godina prošlog veka. Kada u serijskoj proizvodnji počinju da se pojavljuju agregati sa zupčastim kaišem. Lanac se oduvek nametao kao prirodno rešenje, posebno kada uzmemo u obzir da su prvi automobili nastali od bicikala. Njihova uloga u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je relativno jednostavna. Ali ujedno izuzetno važna jer je u pitanju komponenta koja povezuje radilicu sa bregastom osovinom, istovremeno ih sinhronizujući. Na taj način se postiže pravilno otvaranje i zatvaranje ventila u odnosu na kretanje klipa u cilindru. Odnosno pravilno disanje motora. Kola sa lancem mogu bez velikog servisa, zavisno od proizvođača, čak i poslije pređenih 150.000 kilometara. To sa autima koji imaju kaiševe nije slučaj. Ta vozila uglavnom idu na veliki servis poslije pređenih maksimum 80.000 kilometara. Naravno ovo važi u slučajevima kada su  lanac i lančanici novi kao i kaiš. Kada je reč o ovim delovima koji se mogu naći kod nas situacija je malo problematična. Pogotovo zato što to nisu originalni delovi. U slučaju da se odlučite za originalni lanac isti će vam trajati toliko, da će nadživeti sam auto. Razvojem novih tehnologija ovakva stvar uopšte ne čudi.

Prednosti motora sa lancem je sledeća:

Dugotrajnost Iako će mnogi proizvođači propisati interval provere i zamene pogonskog lanca, u praksi lanac često nadživi sam automobil. Ljudi često govore da za ovakve motore ne postoji veliki servis.

Pouzdanost

Za razliku od zupčastog kaiša koji često ume da otkaže bez najave. Obično prilikom paljenja ili gašenja motora kada je pod najvećim opterećenjem. Lanac se obično neko vreme oglašava zvečanjem ukoliko je olabavljen, odnosno razvučen.

Jednostavnost

Konstrukcija koja koristi lanac umesto kaiša je često jednostavnija i gotovo nikada ne uključuje vodenu pumpu.  Zato ta komponenta ne mora biti preventivno zamenjena niti postoji opasnost da motor „prezupči“ u slučaju kvara iste. Naš savet je nakon kupovine polovnog automobila potrudite se da uradite veliki servis što je pre moguće. Često kontrolišite stanje lanca naročito ako osjetite da se ispod haube nešto dešava ili ako čujete. Sve dok pazite na svoj auto njegovo održavanje će vas najmanje koštati. Večita dilema zupčasti kaiš ili lanac nadamo se da smo vam makar malo pomogli.

naručite telefonom

Uvek nas možete pozvati i naručiti potreban deo putem telefona!

veliki servis

kompletna ponuda