Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Šta je veliki servis automobila i kada se radi?

Veliki servis za vaš automobil: Alfa Romeo, Audi, Bmw, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot (Pežo), Renault (Reno), Seat, Škoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo, Mini

Pre svega posetite našu stranu „VELIKI SERVIS„ Šta je veliki servis automobila i kada se radi? Svi delovi na samom automobilu imaju određeni unapred propisani vek trajanja koji gotovo po pravilu propisuju proizvođači. Nakon tog vremena, ili pređene kilometraže, potrebno je menjati te delove. Tako se mali servis automobila radi na svakih 10 do 15 hiljada kilometara. Izmene uključuje promenu ulja, filtara ulja i nekolicine bitnih delova na automobilu a jako je jedostavan pa ga je moguće i samostalno obaviti ukoliko imate osnovni alat i malo veštine.

Veliki servis je kao što i samo ime kaže jako ozbiljan poduhvat kome je bitno pristupiti ozbiljno, pa se ne preporučuje samostalan rad na njemu.  Cena velikog servisa može biti i do 5 puta viša od malog servisa, a sve to zbog cene delova koji se menjaju tom prilikom.

Veliki servis uključuje promenu nekoliko jako bitnih delova koji se najviše troše tokom svakodnevne vožnje automobila. Delovi za veliki servis koje je potrebno promeniti na odgovarajućoj kilometraži su:

  • Zupčasti kaiš
  • Roleri
  • Španer

Vodena pumpa (ukoliko se nalazi u sistemu zupčenja)

Svaki od ovih delova ima jako bitnu ulogu u pokretanju automobila i prenosu pogona na same točkove.  Kvar na nekom od ovih delova može proizvesti i ozbiljne probleme među kojima je i apsolutni kvar motora. Sve ovo govori o tome koliko je bitan veliki servis za životni vek i ispravnost automobila.

Neki od vlasnika vozila ne želi da menja pumpu za vodu, dok je naš predlog da se vodena pumpa zameni jer novi set zupčenja optereti ležaj i zaptivni semering pumpe pa dolazi do curenja rashladne tečnosti. Međutim, ovi delovi mogu da budu ispravni u tom trenutku i da rade bez problema još npr. 20.000km , ali šta će biti za 30.000 km?

Cene velikog i malog servisa sa delovima  mogu znatno da se razlikuju.  Kada dodamo „ruke“, tj. rad majstora – uglavnom oko 5000 din, ali može da bude i 10.000 din za komplikovanije motore.

Ukoliko ne prelazite veliki broj kilometara, onda je potrebno da obratite pažnju na starost automobila.  Da veliki servis radite na svakih 7 godina ili manje.  Bez obzira na to što ste vozili manje kilometara od preporučenog. U sklopu velikog servisa može, a i ne mora biti i mali servis. Praksa je da se u najvećem broju slučajeva mali i veliki servis rade zajedno, pa se prilikom delova za veliki servis menjaju i ulje kao i svi potrebni filteri.

Zamena Zupčastog Kaiša

Kaiš na vašem automobilu koristi se za rad na motoru, proces hlađenja, klimatizaciju i punjenje akumulatora.

Nemojte odugovlačiti sa njihovom zamenom zato što njihovim pucanjem možete izazvati kvarove velikih razmera čitavog automobila. Ukoliko dođe do pucanja ovih kaiševa, prekinuće sa radom i svi sistemi koji pokreću ove kaiševe, a automobil će se zaustaviti naglo prilikom vožnje.

Zamena Rolera

Roleri spadaju u deo seta zupčastog kaiša i samim tim, uz zamenu zupčastog kaiša, menjaćete i rolere.

Ukoliko se novi kaiš postavi na dotrajali roler, moše doći do brzog oštećenja samog kaiša. U zavisnosti od modela motora automobila, zavisiće i broj rolera.

Potrudite se das čitav set oko zupčastog kaiša menjate istovremeno.

Zamena Španera

Španer ili zatezač takođe ulazi u set delova oko zupčastog kaiša. Njegova funkcija je da održi konstantnu zategnutost zupčastog kaiša.

Isti slučaj kao i sa rolerom, sve ove delove treba menjati zajedno, jer ugradnja novog dela sa dotrajalim starim nema svrhu, samo će vam vremenom povećati troškove.

Zamena svećice na velikom servisu?

Ne menjaju se, već je njih potrebno proveravati i menjati nakon određene kilometraže, bez obzira na mali ili veliki servis, mada ih nije na odmet proveriti i tada.

Svi smo imali iskustva sa bahatim automehaničarima koji jedva čekaju da nam naplate neke dodatne stvari, ili određeni deo automobila ne nameste dovoljno dobro, pa se desi da se posle kratkog perioda ponovo nešto pokvari.

Dakle, posle doktora, sledi automehaničar jer on vodi računa o našim mezimcima! Cene naravno variraju u zavisnosti od same usluge i od toga šta se sve menja.

Šta je veliki servis automobila i kada se radi? nadamo se da smo Vam pomogli našim savetima.

Posetite nas na facebook-u ili instagramu, kako biste saznali veći broj praktičnih saveta pri kupovini auto delova.

naručite telefonom

Uvek nas možete pozvati i naručiti potreban deo putem telefona!

veliki servis

kompletna ponuda