Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kako radi plivajući zamajac ?

Kako radi plivajući zamajac ? U ovom članku želimo da Vam objasnimo ulogu plivajućeg zamajca (zamajca sa dvostrukom masom). Od čega se sastoji, koje su mu pozitivne a koje negativne strane. Da li se menja u kompletu sa setom kvačila i koji su simptomi lošeg plivajućeg zamajca. Kod nas možete naći po povoljnoj ceni kvalitetne setove plivajućeg zamajca i setove kvačila. Vodećih svetskih proizvođača – SACHS, LUK, VALEO, WESTLAKE. Jedostavno se raspitajte o ceni tako što ćete nas pozvati. Možete i preko menija posetiti kontakt stranicu za naručivanje i popuniti potrebne podatke.

U oglasima za prodaju automobila često u opisu kao prednost stavlja nema plivajući. Stvar je u tome što njegova zamena može da bude vrlo skupa. Mnogima se pokvari relativno brzo nakon kupovine vozila. Sa povećanjem kilometraže automobila lista kvarova koji može da ga zadesi se sve više povećava. Kvar na plivajućem zamajcu, čija je uloga da ublaži vibracije koje se sa motora prenose na menjač.

Ono što uvek morate proveriti pre zamene plivajućeg zamajca su nosači motora. Kada su nosači motora dotrajali, motor se trese. Ako su nosači motora ispravni, a motor mnogo trese prilikom startovanja, ili gašenja. To znači da radilica ima tendenciju da nastavi da se vrti, onda je plivajući zamajac za zamenu. Plivajući zamajac se menja samo onda kada pokaže određene simptome. Simptomi se javljaju  nakon što auto pređe 130 do 150 hiljada kilometara. Prilikom zamene plivajućeg zamajca obavezno treba proveriti prateće delove, jer zbog njih novi zamajac može da se ošteti vrlo brzo.

Sastavni delovi plivajućeg zamajca (zamajca sa dvostrukom masom)  i njegova uloga:

 • primarni zamajac
 •  ležaj zamajca
 •  opruge
 •  prirubnica
 •  poklopac
 •  sekundarni zamajac
Iz navedenih delova vidimo zbog čega se plivajući zamajac naziva i zamajac sa dvostrukom masom.

Koje sve uloge ima plivajući zamajac:

 •   preko njega uz pomoć anlasera se startuje motor – osnovna uloga i običnog zamajca,
 •   ublažava prenos vibracija sa radilice na kvačilo, menjač i ostale delove transmisije automobila,
 •  čuva radilicu (kolenasto vratilo),
 •  omogućava nam udobniju vožnju.

Primarni zamajac je u čvrstoj vezi sa radilicom. Dok je sekundarni zamajac preko prirubnice i seta kvačila u vezi sa osovinom menjača. Prirubnica ima dva ispusta koji se oslanjaju na krajeve opruga u plivajućem zamajcu . Primarni zamajac je oslonjen svojim ispustima na druge krajeve opruga. Ublažavanje prenosa vibracija sa radilice na menjač se vrši uz pomoć opruga i nezavisnog pokretanja primarnog i sekunadarnog zamajca. Koji su osnovnisimptomi neispravnog plivajućeg zamajca:

Da bi se dobilo ravnomernije okretanje radilice, tj. da bi se „ispeglali“ udari klipova, na kraj radilice se postavlja zamajac. On praktično funkcioniše kao teg koji svojom masom ne dozvoljava nagle promene u brzini okretanja radilice. Što je zamajac teži, to bolje obavlja svoj zadatak, ali ni tu ne sme da se preteruje. Zato što se onda javljaju drugi problemi – npr. motor bi imao više muke prilikom ubrzavanja.

Dakle, ako vozite normalno i sve komponente vezane za plivajući zamajac su ispravne, on može da traje zaista dugo. Međutim, ukoliko ga zlostavljate, životni vek može da mu bude izuzetno kratak.

Koji su simptomi pokvarenog plivajućeg zamajca?

U zavisnosti od toga koliko je istrošen i u kakvom su stanju razne komponente u njemu. Naročito opruge, na kvar plivajućeg zamajca mogu da ukažu sledeći simptomi:

 • zveckanje, pojačane vibracije i lupanje u leru
 • stresanje i udari prilikom startovanja i gašenja motora
 • trzanje i lupanje prilikom kretanja ili jačeg dodavanja gasa

Kako radi plivajući zamajac ?  Dosta vozača koji žele da uštede prilikom zamene plivajućeg zamajca. Samim tim od servisera zahtevaju da se ugradi fiksni, koji je znatno jeftiniji. To  međutim nije preporučljivo. Moramo da imamo u vidu da ni jedan proizvođač ne bi stavljao taj relativno skupi dio u prvoj ugradnji da  zaista nije potreban. On je tu da doprinese komforu, boljem funkcionisanju i većoj trajnosti vozila. Naime, ukoliko ugradite fiksni zamajac vibracije motora će se prenositi na menjač, čime će doći do oštećenja dosta skupljih delova.

naručite telefonom

Uvek nas možete pozvati i naručiti potreban deo putem telefona!

veliki servis

kompletna ponuda