Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kako kupiti dobre zimske gume?

Odlučili ste se da kupite zimske gume, ali niste sigurni da li ste odabrali pravi model. Kako kupiti dobre zimske gume? Lako je! Samo poslušajte naše savjete i donesite pravu odluku. Naučite zato kako izabrati zimske gume te na šta morate obratiti pažnju.

Bliži se trenutak kada će biti potrebno na sve automobile postaviti zimske gume. Zakon o saobraćaju propisuje da od 1. novembra, svaki automobil mora posedovati adekvatne zimske pneumatike u uslovima snega. Kako se 1. novembar bliži, svaki vozač već razmišlja o samoj kupovini guma i muči ga veliki broj pitanja.

Kako bi vam olakšali celokupan proces kupovine, donosimo vam nekoliko saveta prilikom kupovine zimskih pneumatika koji mogu u velikoj meri uticati na ispravnost vozila kao i na bezbednost u saobraćaju.

Još jedan način izbora pravih zimskih guma za vaše vozilo jeste poznavanje veličine vaših točkova. Informacije koje se podrazumevaju pod „veličinom točkova“ uključuju različite elemente: širinu, visinu, prečnik, indeks opterećenja i indeks brzine.

Dimenzija guma je istaknuta na pločici koja se nalazi na obodu vozačevih vrata. Kada pogledate tu pločicu, uočićete da postoje uglavnom dve ili više dimenzija guma. Tako se može naći jedna manja i jedna veća dimenzija koju možete postavljati na svoj automobil, kao i preporučeni pritisak guma.

Zimske gume smanjuju zaustavni put i proklizavanje tokom zimskih uslova na cesti. Pri brzini od 60 kilometara na sat, automobil s ljetnim gumama ima zaustavni put od 55 metara, dok zimske gume taj put skraćuju na 44 metra

Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snijega i leda već zato što ljetne gume gube svojstva kad temperatura padne ispod +7°C. U krajevima gdje su zime blage, a temperatura rijetko pada ispod nule, gume za sve sezone mogu biti dobar izbor.

Kako provjeriti stanje zimskih guma?

Provedite test s kovanicom. Kovanicu postavite u kanal gdje je guma najdeblja i prekrije li kanal vrh kovanice, vaša guma je još uvijek dobra. Naravno, taj test možete napraviti i s lenijarom ili metrom. Minimalna dubina profila propisana zakonom, mora biti 4 mm. Nove gume dolaze s profilom od 8 mm.

Posavetujte se sa vulkanizerom

Ukoliko osećate da vaše znanje vezano za izbor zimske gume nije dovoljno kako bi doneli dobru odluku, sigurno je preporučljivo da se posavetujete sa nekim ko je stručniji u tome. Posetite najbližeg vulkanizera i pitajte ga za savet, sigurno je da će vam izaći u susret i dati najbolju moguću ponudu.

Pored promene guma na automobilima, poželjno je proveriti i stanje antifriza kao i akumulator koji u zimskim uslovima može izdati vrlo lako ukoliko je star i nije zadovoljavajuće očuvan.

Nadamo se da smo Vam pomogli kako kupiti dobre zimske gume? Lako je!

naručite telefonom

Uvek nas možete pozvati i naručiti potreban deo putem telefona!

veliki servis

kompletna ponuda