Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hladnjak klime i hladnjak motora za pravilno hlađenje

Hladnjak klime i hladnjak motora za pravilno hlađenje !

U nošoj ponudi možete pronaći Hladnjak motora, Hladnjak klime, Hladnjak interkuler (Intercooler) kao i ostale delove rashladnog sistema za sledeće modele automobila i kombi vozila:

Alfa Romeo, Audi, Bmw, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot (Pežo), Renault (Reno), Seat, Škoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota,  Volkswagen, Volvo, Mini

hladnjak-klime-i-hladnjak-motora-za-pravilno-hlađenje

Hladnjak motora je izmjenjivač toplote koji se koristi za odavanje temperature bloka motora sa unutrašnjim sagorevanjem, uglavnom u motornim vozilima.

Motori se hlade cirkulacijom tečnosti kroz blok motora, gde se zagreva, zatim kroz hladnjak motora, gde gubi toplotu i vraća u motor. Rashladna tečnost motora obično je antifriz, ali može biti i destilovana voda. U rashladnom sistemu se koristi pumpa za vodu koja proizvodi cirkulaciju tečnosti motora, dok ventilator gura hladan vazduh kroz hladnjak.

U automobilima i motociklima sa tečnim hlađenjem motora, hladnjak je povezan sa kanalima koji prolaze kroz motor i glavu motora, kroz koje se pumpa tečnost. Ova tečnost može biti voda, ali je češće mešavina vode i antifriza u proporcijama koji odgovaraju klimi.

hladnjak-klime-i-hladnjak-motora

Hladnjak klime i hladnjak motora za pravilno hlađenje !

Automobilski sistem hlađenja sadrži:

Hladnjak motora, koji se sastoji od mnogih malih cevi obavijenim aluminijumskim saćem za brzo odavanje toplote, koja prima i hladi vruću tečnost iz motora;

Hladnjak klime, radi na principu gasa freonskog koji pokreće kompresor klima uređaja;

Pumpa za vodu, obično je centrifugalnog tipa i cirkuliše rashladnu tečnost kroz sistem;

Termostat, za kontrolu temperature promenom količine rashladne tečnosti koja ide do hladnjaka;

Ventilator, za izvlačenje hladnog vazduha kroz radijator.

Hladnjak klime i hladnjak motora za pravilno hlađenje !

Hladnjak motora prenosi toplotu iz tečnosti u vazduh napolju i na taj način hladi tečnost, što dovodi do hladjenja motora. Hladnjak se koristi za hlađenje automatskih menjača, sredstva klima uređaja, usisnog vazduha i hlađenje motornog ulja ili tečnosti servo upravljača. Radijatori su obično montirani na mestu gde primaju protok vazduha iz kretanja vozila napred, na primer iza prednjeg roštilja. Ako je motor napred, obično je hladnjak iza prednjeg roštilja zbog boljeg protoka vazduha, iako su potrebne duge cevi. Alternativno, radijator može dovoditi vazduh iz struje preko vrha vozila ili sa bočnog montiranog roštilja. Za dugačka vozila, bočni vazduh služi za hlađenje motora , a gornji vazduh za hlađenje klima uređaja.

hladnjak-motora-jeftino

Konstrukcija hladnjaka

Automobilski radijatori izrađeni su od para metalnih ili plastičnih rezervoara za glavu, povezanih jezgrom sa mnogim uskim prolazima, što daje visoku površinsku površinu u odnosu na zapreminu. Ovo jezgro je obično napravljeno od složenih slojeva metalnog lima, presovanih da se formiraju kanali i zajedno lemljeni ili lemljeni. Dugi niz godina radijatori su izrađeni od mesinganih ili bakarnih jezgara lemljenih za mesingane glave. Moderni radijatori imaju aluminijumske jezgre i često štede novac i težinu koristeći plastične glave sa brtvama. Ova konstrukcija je sklonija kvarovima i manje se lako popravlja od tradicionalnih materijala.

Saće cevi za radijatore

Raniji način konstrukcije bio je radijator saća. Okrugle cevi su postavljene u šesterokut na njihovim krajevima, zatim su naslagane i lemljene.

Dok su se samo dotakli na njihovim krajevima, to je formiralo ono što je u stvari postalo čvrsti rezervoar za vodu sa mnogo cevi za vazduh kroz njega.

Neki starinski automobili koriste jezgre radijatora napravljene od namotanih cevi, manje efikasnu, ali jednostavniju konstrukciju.

hladnjak-vode-klime-motora

Grejač kabine

Mali hladnjak grejanja poznatiji kao grejač kabine služi da putnicima omogući prijatnu temperaturu u vozačkoj kabini ili unutrašnjem prostoru gde se putnici voze.On svojim oslobađanjem toplote koju mu isporučuje hladnjak odnosno zagrejan blok motora. Svojim regulacionim otvaranjem  termostat šalje vrelu vodu u sam izmenjivač toplote doprinosi bržem odvijanju tog procesa. Taj čin u zimskim danima  vozaču i putnicima pomaže u lepšem  i prijatnijem upravljanju svog automobile.

Grejač kabine – Mali hladnjak

U unutrašnjosti automobila a na samoj tabli podešavanja grejanja postoji prekidač – regulator jačine temperatura kojim vozač određuje za vreme vožnje.Tu je i regulator broja obrtaja ventilatora kabine takozvani rezistor kojim se određuje količine unetog zagrejanog vazduha.Kako za grejanje unutrašnjeg dela auta sistem zagrejanosti i mali hladnjak imaju glavnu ulogu u odleđivanju zaleđenih staklenih delova u zimskom periodu.

Postoji nekoliko problema zbog kojih najčešće ventilacija izbacuje hladan vazduh u zimskom periodu:

Zaglavljeni termostat

Vazduh u sistemu

Zapušen grejač kabine

Tečnost ne cirkuliše kroz sistem

Za više informacija posetite našu zvaničnu Facebook ili Instagram stranicu.

naručite telefonom

Uvek nas možete pozvati i naručiti potreban deo putem telefona!

veliki servis

kompletna ponuda